Model in karton en papierHet lijkt me leuk om een kubus van kleiplaten te maken. Ik heb al een aantal dingen met het thema tulp gemaakt, en ik wil ook hier weer van dit thema gebruik maken. Daarom snij ik in de kleiplaten een tulp motief uit. Bij dit soort dingen is het handig om eerst een model van papier of karton te maken.
Zesmaal het tulpmotief uitgesnedenIk wil in elke zijde het tulpmotief uitsnijden. Zo ontstaat er een hele lichte kubus. Omdat het papier waaruit ik het tulpmotief heb gesneden niet zo dik is, snijd ik deze voor elke zijde een keer uit. Het papier zuigt het vocht uit de klei op en wordt daardoor kwetsbaar. Eigenlijk kan ik wel 2 plakken met 1 sjabloon uit snijden, maar omdat ik geen tijd heb om tussendoor extra sjablonen van papier uit te snijden, maak ik er voor de zekerheid gewoon voor elke zijde een.
De zes zijden van de kubusOm de kleiplaten stevigheid te geven en om deze op het juiste formaat uit te kunnen snijden, haal ik uit een plaat ivoorkarton 6 vierkanten van het formaat waarop de kubus gemaakt wordt. Nu heb ik er echt 6 nodig.
Het maken van een plak kleiDe zijden van de kubus worden uit een plak klei gesneden. Je vindt bij de artikelen uitleg over het maken van plakken klei. Zorg ervoor dat alle plakken even dik zijn. Ik heb gekozen voor fijne chamotte omdat ik anders het toch wel gedetailleerde motief niet netjes uit kan snijden.
Dek het pak klei af met een vochtige doekAls ik aan het werk ben, maar het pak klei nog niet weer heb afgesloten, omdat ik er nog mee bezig ben, dek ik het pak klei altijd af met een vochtige doek. Zo blijft ook de bovenste laag van de klei lekker soepel. De doek hoeft niet kletsnat te zijn, vochtig is genoeg.
Een zijde van de kubus uit de klei snijdenAls ik een mooie kleiplaat heb gerold, dan leg ik er zoveel mogelijk kartonnen platen op. In dit geval zijn dat er twee. De platen moeten er wel netjes helemaal op passen. De platen worden met een scherp mesje langs de rand van het karton doorgesneden en voorzichtig gekeerd. Ze steunen daarbij op de kartonnen platen.
Zes zijden van de kubus in kleiIn totaal heb ik zes platen nodig. Het karton blijft onder de kleiplaten liggen, zo kan ik ze makkelijk op tillen. Laat de kleiplaten drogen tot ze leerhard zijn. Dit is het moment dat de klei nog niet niet lichter van kleur wordt door het drogen.Het motief wordt uitgesnedenNu worden de motieven stuk voor stuk uit de kleiplaten gesneden. Leg het motief hiervoor netjes midden op de kleiplak, en snij voorzichtig met een scherp mesje langs de randen van het motief. Haal de delen die uit de plak moeten voorzichtig weg. Omdat ik fijne chamotte heb gebruikt kan ik mooie scherpe randen maken.
Een uitgesneden zijkantHet is een heel werk om het motief uit te snijden, je moet er echt de tijd voor nemen. Zorg dat de klei niet nog te nat is, want dan blijft de klei plakken aan je mes en wordt het een kliederboel.
De zes zijkanten zijn afAlle zes de zijkanten zijn af. Het patroon is symmetrisch, dus bij het in elkaar zetten hoef je niet meer op boven en/of onderkanten te letten.
De randen in verstek gesnedenOm de zijkanten nu netjes tegen elkaar aan te kunnen maken, moeten deze schuin afgesneden worden. In "verstek" heet dat. Doe dit ook met een scherp mesje. De hoek is hier precies 45 graden. Je meet dit makkelijk af door een dunne lijn ter dikte van de kleiplak af te zetten aan de binnenkant. Nu snij je met je mes schuin tegen de rand van het karton en door deze lijn heen.
De kubus is afDe schuine randen van de plakken moeten weer netjes ingekrast en met slib ingesmeerd worden. Vervolgens zet je de kubus in elkaar. Eerst een hoek van 3 platen. Daarna maak je nog een hoek van 2 platen in elkaar. Tenslotte zet je deze 2 hoeken in elkaar. Het is een geduld werkje, maar als je de platen goed leerhard hebt laten worden moet dat lukken. Ter ondersteuning kun je wat proppen papier in je kubus doen. Deze verbranden tijdens het bakproces.
Het werkstuk is gebakkenAls het werkstuk af is kan het gebakken worden. Ik wil de kubus niet glazuren. Het is zwartbakkende klei en ik vind het mooier om dit werkstuk alleen af te bakken. Een geglazuurd werkstuk glimt vaak behoorlijk en dat wil ik in dit geval niet.
Je ziet dat de kubus na het bakken een stuk donkerder is geworden. Het kan nog zwarter, dan moet de kubus nogmaals, op hogere temperatuur, gebakken worden.