Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Benodigdheden olieverf Olieverf bestaat al in diverse vormen vanaf de veertiende eeuw. Oorspronkelijk werd het gemaakt door de schildersleerlingen. De kwaliteit van de olieverf in die tijd was echter stukken minder dan de huidige olieverven. Het procédé is echter nog steeds ongeveer gelijk aan dat in de 15e eeuw. Pigment wordt gewreven (tot kleine deeltjes gemalen en vermengd) met een bindmiddel. Als bindmiddel wordt lijnolie, afkomstig uit vlas, of soms de blekere en trager drogende saffloerolie gebruikt. Tegenwoordig gebeurt dat wrijven allemaal mechanisch en zijn de processen geoptimaliseerd om het resultaat zo goed mogelijk te laten zijn. Per soort pigment kan het proces en de toegevoegde hoeveelheid olie zelfs varieren.


Olieverf De zo ontstane olieverf is een wat dikkere pasta waar je heel prettig mee kunt werken werken. Omdat de verf wat dikker is, is hij makkelijk aan te brengen. Je kunt eventueel nog iets aan de verf toevoegen om hem nog dikker en pasteuzer te maken. Je kunt er dan ook wat makkelijker reliëf mee maken, waarmee je weer wat meer diepte in je werk kunt suggereren. De verf droogt langzaam, waardoor je soms dagen lang aan een schilderij kunt werken en er zelfs aanpassingen in aan kunt blijven brengen. Omdat het lang duurt voordat het werk droog is, kan overschilderen van eerder aangebrachte afbeeldingen niet snel of men moet retoucheerspray gebruiken. Het duurt soms aantal maanden voordat de verf zo ver is opgedroogd dat hij bij aanraken niet meer af geeft en ongeveer een jaar voordat de verf echt helemaal uitgehard is. Dan kan ook pas de beschermende laklaag aangebracht worden.

PaletOlieverf kan vermengd worden met diverse mediums, olien of oplosmiddelen, elk met een eigen doel. Elk merk heeft zijn eigen olien, mediums en oplosmiddelen.

Enkele mogelijkheden:
Mediums:
·Liquin
·Wingel
·Oleopasto
·Artists schildermedium              
·Siccatief de Courtrai
·Venetiaanse terpentijn

Oplosmiddelen:
·Terpentijn
·Terpentine
·Sansodor
Kwasten en penselenAls drager wordt voor olieverf meestal doek gebruikt, maar ook houten panelen, MDF, hardboard, canvasboard en zelfs speciaal daarvoor geprepareerd papier zijn geschikt. Om de verf op te brengen worden voornamelijk penselen, kwasten en schildersmessen gebruikt. De kwasten en het palet worden na gebruik gereinigd met een oplosmiddel of water en zeep.
OliepastelEr zijn ook waterverdunbare olieverven, deze hebben over het algemeen dezelfde eigenschappen als traditionele olieverf maar geven minder geuroverlast en drogen ook ongeveer twee keer zo snel. Het combineren van waterverdunbare en traditionele olieverf is wel mogelijk maar wordt niet aangeraden.
Ook combineren van olie en acryl soorten verf is heel goed mogelijk. Zo zou je bijvoorbeeld heel goed een achtergrond kunnen creëren van acrylverf, om er daarna een afbeelding overheen te schilderen met olieverf. Dit kan fraaie effecten opleveren. Let wel op dat de acrylverf goed droog is alvorens de olieverf toe te passen. Het is overigens onlangs wel gebleken dat deze techniek bij het restaureren van schilderijen problemen oplevert.
Olieverf is behalve in tubes ook als een soort stick, een soort oliekrijt, verkrijgbaar.